pezoporia kamening

Η Διαδρομή Κάμενικ

Από τον οικισμό των Ιαματικών Λουτρών Αμαράντου ξεκινάει μία όμορφη ορειβατική διαδρομή προς την κορυφή Κάμενικ ( 2042 μ.) του Γράμμου.

Η διαδρομή έχει μήκος 9 χιλιόμετρα περίπου και το μεγαλύτερο μέρος κινείται ανάμεσα σε λιβάδια και τις δασωμένες πλαγιές του βουνού.

Η πορεία αρχίζει από τα Λουτρά που βρίσκονται λίγο πιο πάνω από το χωριό σε υψόμετρο 1250 μ. Από εκεί ακολουθούμε το χωματόδρομο στην αρχή του οποίου υπάρχει σχετική σήμανση. Για 1,5 χιλιόμετρα ανηφορίζουμε περπατώντας πάνω στον δασικό δρόμο, όπου συναντάμε το φρεάτιο του δικτύου ύδρευσης του χωριού και μπορούμε να γεμίσουμε τα παγούρια μας με δροσερό νερό. Ακολουθούμε τη σήμανση, που παρακάμπτει σε κάποια σημεία το δασικό δρόμο, και ανηφορίζουμε το παλιό μονοπάτι, διανύουμε ένα διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 5 χιλιομέτρων και φτάνοντας σε υψόμετρο περίπου 1600 μέτρων, αφήνουμε πλέον οριστικά την εναλλαγή χωματόδρομου – μονοπατιού και μπαίνουμε στο μονοπάτι, όπως μας υποδεικνύει η σχετική πινακίδα.

Από το σημείο αυτό και μετά η ανηφορική μας πορεία γίνεται πιο έντονη. Η πλούσια βλάστηση της περιοχής ‘πνίγει’ το πέρασμά μας  υπάρχουν όμως  τα κατάλληλα σημάδια και βρίσκουμε την πορεία μας. Η εικόνα  αλλάζει όταν αφήσουμε το δάσος και μπούμε στην αλπική ζώνη. Εκεί ο εντοπισμός του μονοπατιού που ανηφορίζει προς την κορυφή είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση. Το ακολουθούμε και λίγα μέτρα πριν φτάσουμε στον στόχο μας, η διαδρομή μας διασταυρώνεται  με ένα ακόμη μονοπάτι που προσεγγίζει και αυτό την κορυφή, αλλά έρχεται από άλλο σημείο ( Γκόλιο – Ασημοχώρι – Βούρμπιανη). Συνεχίζουμε την πορεία μας και ανηφορίζουμε προς την κορυφή. Πλησιάζοντας συναντάμε όλο και πιο πολλά υπολείμματα από παλιές στρατιωτικές οχυρωματικές θέσεις, συρματοπλέγματα, κάλυκες όπλων κ.α. Φτάνοντας στη κορυφή ύστερα από μία πορεία 3,5 ωρών, το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή μας είναι τα χαλάσματα από το παλιό στρατιωτικό φυλάκιο που υπάρχει εκεί.

Η θέα προς την γύρω περιοχή είναι θαυμάσια, ιδιαίτερα προς την περιοχή του Σμόλικα, του Γράμμου, της Τύμφης καθώς προς την πλευρά της Αλβανίας.

Εύκολα διαπιστώνουμε γιατί η θέση της κορυφής έπαιξε σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα την εποχή του εμφυλίου πολέμου, και γιατί εκεί διεξήχθησαν ορισμένες από τις πιο φονικές μάχες εκείνης της περιόδου. Η στρατηγική της θέση  και το δυσπρόσιτο της περιοχής την κατέστησε εκείνη την εποχή ένα πραγματικό άπαρτο κάστρο. Οι αντάρτες μαχητές του Δ. Στρατού είχαν οχυρώσεις και έδωσαν σκληρές μάχες για να τις κρατήσουν.

Το Κάμενικ θεωρείται ως η κορυφή που δέχτηκε τα περισσότερα πυρά και λέγεται ότι εξαιτίας αυτών έχει υποστεί γεωλογική μεταβολή!

Η επιστροφή μας προς τον οικισμό των Λουτρών δεν γίνεται  από τον ίδιο δρόμο αλλά ακολουθώντας το δεύτερο μονοπάτι με το οποίο διασταυρωθήκαμε λίγο πριν φτάσουμε στην κορυφή. Η διαδρομή αυτή κατηφορίζει την κορυφογραμμή και καταλήγει στον ίδιο χωματόδρομο που πήραμε από τα Λουτρά . Ενώνεται με αυτόν ένα χιλιόμετρο περίπου μακρύτερα από το σημείο που εμείς τον εγκαταλείψαμε κατά την ανάβαση και μπήκαμε στο μονοπάτι.

Συνεχίζοντας την διαδρομή μας αντίστροφα φτάνουμε στον οικισμό των Λουτρών.