Μεγαλόπρεπα βουνά, εντυπωσιακές χαράδρες, πολύμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί, πλούσια και πυκνά δάση, ορμητικά ποτάμια, δύσβατα μονοπάτια, μικρές εύφορες κοιλάδες και ανάμεσα σε όλα αυτά η γραφική κωμόπολη της Κόνιτσας με τον κάμπο στα πόδια της και τα πολυάριθμα χωριά στις πλαγιές των μεγάλων βουνών της Βόρειας Πίνδου, όλα αυτά συνθέτουν το πολύμορφο τοπίο της ευρύτερης περιοχής των Λουτρών Αμαράντου.
Ο Αμάραντος
Σε απόσταση 5 χλμ, νότια των Λουτρών στις παρηφές του Γράμμου, σε υψόμετρο 960 μέτρων, κυριολεκτικά πνιγμένος στο πράσινο, βρίσκεται ο Αμάραντος. Περιβάλλεται από πλούσια δάση δρυός, οξιάς και μαύρης πεύκης και στις υπώρειες του πηγάζει ο παραπόταμος του Σαρανταπόρου, ο «Ζιάσιακας».
Κατεξοχήν πέτρινο χωριό, μαστοροχώρι με όμορφα καλντερίμια. Αξίζει να επισκεφτείτε την πλατεία του χωριού με τον πανύψηλο έλατο, τον κυκλικό ορίζοντα και την απέραντη θέα στο Σμόλικα, την Τύμφη και την Γκαμήλα (στις ψηλότερες κορυφές της οροσειράς της Πίνδου). Στην πλατεία δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία του Αγ. Γεωργίου (1889) και ο ξενώνας του χωριού που στεγάζεται στο παλιό διώροφο πέτρινο σχολείο (1903). Άξια αναφοράς είναι επίσης το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του «Ζιάσιακα» (1862), οι πετρόχτιστες βρύσες του χωριού, ο γραφικός πλάτανος με την μικρή πλακόστρωτη πλατεία, και ο παλιός νερόμυλος κάτω από το χωριό. Μοναδική η θέα από την «Ράχη», τον άνω μαχαλά του χωριού. Υπέροχο το περιβάλλον στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου που δεσπόζει στον κάτω μαχαλά του χωριού.
Επίσης στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο σε χώρο του νέου σχολείου του χωριού και διοργανώνεται παραδοσιακό πανηγύρι κάθε χρόνο στις 14 και 15 Αυγούστου.
Τα Μαστοροχώρια
Τα μαστοροχώρια, «ο τόπος των μαστόρων που έχτισαν τον κόσμο», μια περιοχή με αυθεντικούς παραδοσιακούς πετρόχτιστους οικισμούς που το όνομα τους το οφείλουν στην τέχνη των κατοίκων τους να σκαλίζουν την πέτρα. Ξακουστοί και περιζήτητοι τεχνίτες που με το μεράκι τους έχουν αφήσει πίσω τους πέτρινα αριστουργήματα όπως τοξωτά γεφύρια, πέτρινες βρύσες, αρχοντικά σπίτια, μοναστήρια και καλντερίμια.
Περιλαμβάνουν μία ενότητα ορεινών οικισμών που εκτείνονται σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πυκνά δάση, ποτάμια, αλπικά λιβάδια και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, περιστοιχισμένα από τις υψηλότερες κορυφές της βόρειας Πίνδου.
Η Κόνιτσα
Στην περιοχή της Κόνιτσας μπορεί κάποιος να επισκεφτεί πλήθος ιστορικών μοναστηριών και εκκλησιών όπως την μονή Παναγίας Στομίου που βρίσκεται μέσα στην χαράδρα του Αώου και η περίφημη μονή Μολυβδοσκέπαστης στο Μπουραζάνι. Η χαράδρα του Αώου αλλά και του Βοϊδομάτη αποτελούν μοναδικό μνημείο της φύσης.
Αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας είναι:
- Το φαράγγι του Αώου ποταμού με την περίφημη γέφυρα της Κόνιτσας.
- Το αρχοντικό της Χάμκως, μητέρας του Αλή πασά.
- Η μονή Στομίου στη χαράδρα του Αώου.
- Το παρεκκλήσι Νεομάρτυρος Γεωργίου με 120 εικόνες αγιογράφων από τους Χιονάδες.
- Το τζαμί Σουλτάν Σουλεϊμάν, του 16ου αιώνα.
- Τη μονή Μολυβδοσκέπαστης (7ος αιώνας μ.Χ.)στο Μπουραζάνι.
- Το μονότοξο πέτρινο γεφύρι στην Κλειδωνιά.